Odporúčanie pani Strhárskej

S aikidom som prišla prvý krát do kontaktu na tréningoch detí vedených p.Martinom Frankovičom. Bola som tam so synom, pre ktorého sme s manželom hľadali krúžky. Prekvapil ma výnimočný prístup p.Frankoviča k deťom. Prirodzene, s ľahkosťou a hravým spôsobom dokáže viesť deti rôzneho veku k osvojovaniu si princípov aikida.

Ako divák som bola na niekoľkých tréningoch, zakaždým som odchádzala s radosťou v duši. Aikido nie je typické bojové umenie, ako si ho väčšinou predstavujeme, keď ho nepoznáme. Je nesúťažné, neagresívne, práve naopak – povedala by som, že základným princípom je tranformácia akejkoľvek agresie na opak, snaha o harmóniu (v prvom rade vnútornú) . Je to nástroj na celkový rozvoj osobnosti, nielen fyzických zdatností.

Musím oceniť aj možnosť ponúkanú trénerom na privezenie a odvezenie detí na tréning, rovnako ako možnosť pre rodičov byť prítomnými na tréningoch ako diváci (niektorí rodičia alebo deti to potrebujú :-)). Doteraz sa ani raz nestalo, že by sa môjmu synovi nechcelo ísť na tréning, stále sa naň teší, rovnako ako ostatné deti, o ktorých viem, že tam chodia.

Mne osobne veľmi záleží na tom, aby deti mali možnosť vo voľnom čase chodiť na dobré krúžky pod vedením ľudí, ktorí svojej práci a deťom rozumejú. Preto rada odporučím tieto tréningy všetkým, ktorí hľadajú pre svoje deti zmysluplnú pohybovú činnosť.

MUDr. Marcela STRHÁRSKA – Detský klub zdravotne postihnutých deti a mládeže