Pomocník v boji aj v každodennom živote

Ako ste sa už iste dovtípili podľa názvu, v tomto článku by sme Vás radi oboznámili s bojovým umením, ktoré má pôvod v Japonsku, a ktoré budete mať v nasledujúcom semestri ako študenti UPJŠ možnosť si zapísať ako voliteľnú pohybovú aktivitu. Aikido je mladé bojové umenie, ktoré vzniklo v 20. rokoch 19. storočia. Jeho zakladateľom a veľkým učiteľom je Morihei Ueshiba , označovaný taktiež  Ōsensei (veľký majster). Je to postava dejín opradená legendami o jeho sile a intuícií, ktoré mu častokrát pomohli vyhrať súboj aj nad väčším a silnejším súperom, čo je koniec koncov dôležitý znak Aikido. Prejdime však rovno na to, čo je to Aikido a čo to znamená cvičiť Aikido.

Aikdo sa spája s inými bojovými umeniami vo viacerých ohľadoch. Bojujme so zbraňami (dreveným mečom, palicou a nožom) ale aj holými rukami. Je to intenzívne cvičenie, pri ktorom sa človek zapotí, zlepší si kondíciu a vie ho použiť ako sebaobranu. Pri cvičení využívane rôzne hody a páky, ktoré nám pomáhajú manipulovať so súperom. Tak, ako v iných bojových umeniach sa pomocou skúšok získavajú technické stupne.
Avšak od iných bojových umení sa v mnohom líši a má aj niečo naviac. Akido ako bojové umenie obsahuje nielen aspekty rozvoja fyzickej kondície, ale ponúka aj rozvoj duševných, emocionálnych či vôľových vlastností a koncentrácie, ktoré človek vie (a častokrát aj potrebuje) využívať v každodennom živote.

Myšlienkou Aikido totiž nie je z niekoho vymlátiť dušu v železnej klietke, ale skôr mať snahu aby obaja (aj útočník aj ten, čo sa útoku bráni) vyviazli z konfliktu čo najviac v poriadku. Cvičenie je založené na rovnováhe, pomáha rozvíjať telo ako celok a zlepšuje výkon všetkých svalových skupín. Základom techník je použite energie, váhy a nerovnováhy súpera proti nemu samému. Vďaka tomu je toto cvičenie vhodné pre rôzne vekové skupiny (od 5 až do 100 rokov) a samozrejme aj pre obe pohlavia. Keďže princípy Aikido sa neopierajú o hrubú fyzickú silu, ženy majú v tomto bojovom umení taktiež miesto.

Teda ak by som to mala zhrnúť, tak názov hovorí za všetko. Skladá z troch znakov, ktoré hovoria o samotnom charaktere cvičenia. Sú to
合 – „Ai” – jednota, harmónia, súlad
気 – „Ki” – energia, duch,
道 – „Do” – cesta, spôsob života.

Aby ste mohli začať cvičiť nepotrebujete nič, iba kimono (na začiatok úplne stačia tepláky a tričko), chuť cvičiť, pracovať na sebe a zlepšovať sa. Tešíme sa na Vás na akademickej pôde UPJŠ utorky alebo štvrtky od 14tej do 15tej, alebo na tréningoch v iných telocvičniach (rozpis ďalších tréningov na stránke aikidoakademia.sk )

Vyučujúci tréner klubu Aikido Akadémia : Ing. Martin Frankovič, PhD., akreditovaný tréner MŠ SR
Autor článku : Bc. Miroslava Lachká/ študentka UPJŠ